Körkortstillstånd – körkortsportalen.se

1

Innan du får börja övningsköra måste du få ett körkortstillstånd. På www.körkortsportalen.se, hittar du alla blanketter som du behöver. Förutom själva ansökningsblanketten för körkortsstillstånd, ska du även fylla i en hälsodeklaration samt göra ett syntest. Allt detta skickar du sedan till Transportstyrelsen, 701 97 Örebro. För att ansökan ska behandlas måste du samtidigt betala in ansökningsavgiften. Inbetalningskort för detta, får du skickat till dig när du beställer blanketterna. Handläggningstiden för ett körkortstillstånd är ca 2-4 veckor.

Utbildning hos oss – teori och praktik

2

När du har fått ditt körkortstillstånd, börjar vi planera din utbildning så att den passar dig. Vi strävar alltid efter att du ska ha samma lärare under hela din utbildning, så att du känner dig trygg. Skulle du själv vilja byta lärare, är det givetvis inga problem. Körkortsteorin kan du antingen studera hos oss eller på egen hand. Väljer du att gå på vår teorikurs kan du vara säker på att du får en bra grundkunskap och du får även tips och information som inte står i med i teoriboken men som hjälper dig att bli en säkrare och bättre förare. Väljer du att sköta teoristudierna själv, bör du ha tillgång till teoriböckerna och exempelvis teorifrågorna på CD, vilket du kan köpa via oss. Det är viktigt att du börjar studera teorin tidigt under din utbildning och att du varvar den med körning. Kombinationen praktik och teori, är absolut att föredra. Själva körningen består av olika delar, vilka du kan läsa om här Antalet lektioner per övning anpassas individuellt och beror på dina tidigare kunskaper.

Riskutbildning I och II (halkbana)

3

Riskutbildning I är en obligatorisk kurs som tar upp risker med alkohol, droger, mediciner mm. Denna kurs samt halkbanan, måste du ha godkänt i innan du får boka teori- samt körprov. Halkbanan bokar vi när du har kommit ganska långt i din utbildning, för att tillgodoräkna dig så mycket kunskaper som möjligt. Att köra halkbana innebär att du får uppleva svårigheterna med körning på halt underlag så att du blir medveten om både din egen och fordonets begränsningar. Du får också insikt i möjligheterna att undvika riskerna när du kör i halt väglag.

Utbildningskontroll – redo för uppkörning

4

När din körskolelärare tycker att du börjar bli redo för uppkörning, bokar han/hon en så kallad utbildningskontroll med en annan lärare hos oss. Du får då alltså köra med en annan lärare som ser dig med ”nya ögon” och eventuellt kan ge dig lite nya tips. Detta gör vi för att verkligen vara säkra på att du är redo för uppkörning, och det ökar dina chanser att klara det på första försöket.

Teoriprov och körprov – sammanhållet prov

5

När du är godkänd på alla datatesterna samt att din lärare har godkänt dig på utbildningskontrollen, då är det dags att boka tid för teori- och körprov. Självklart hjälper vi dig med planering och bokning. Man bokar alltid teoriprovet först och senast 14 dagar senare måste du göra ditt körprov.

Snabbkontakt

Vi svarar inom 24h

Start typing and press Enter to search